Online Diary MUSLIMAH HIJAB STREET : RENUNGILAH DUHAI WANITA

Friday, 14 November 2014

RENUNGILAH DUHAI WANITA

Wanita itu tidak sepatutnya jadi bulan yg ditatap dan dipuji kecantikkannya tapi seharusnya jadi matahari yang silaunya akn membuat orang tertunduk sebelum mata memandangnya. :D

Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertobatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. ( al-Nur : 31)
Menurut Syeikh al-Maududi, terdapat 3 pengertian tabarruj :
1)      Menampakkan keelokan wajah dan bahagian tubuh yang boleh membangkitkan nafsu syahwat di hadapan lelaki ajnabi.
2)      Mempamerkan pakaian dan perhiasan yang indah di hadapan ajnabi.
3)      Mempamerkan diri dan berjalan dengan lenggang-lenggok di hadapan kaum lelaki yang bukan muhrim.
Sabda Rasulullah S.A.W. :
 “wanita yang berpakaian tetapi sebenarnya telanjang untuk mencari perhatian lelaki, yang melenggang-lenggokkan tubuhnya, yang kepalanya seperti punuk unta, mereka itu takkan masuk syurga” (Riwayat Muslim)
Pendedahan aurat adalah merupakan pendahuluan kepada zina!! Sebab itu wanita,gadis,muslimah dan perempuan diwajibkan menutup auratnya daripada dilihat oleh ajnabi. Perintah Allah s.w.t. juga mewajibkan kaum Hawa menutup aurat mereka.


Tips mendidik wanita cara Nabi Muhammad SAW. Bagi para suami atau bakal suami, didik & ajarilah wanita dengan sebaik-baiknya. 

Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah SAW bersabda:

'Ajarilah wanita itu dengan cara yang sebaik-baiknya, kerana wanita itu dijadikan dari seumpama tulang rusuk. Dan tulang rusuk yang paling bengkok ialah yang di atas sekali. Jika engkau paksa meluruskannya, nescaya (patah), dan jika engkau biarkan sahaja, sentiasa ia bengkok. Sebab itu nasihatilah wanita itu dengan cara sebaik-baiknya..' (Sahih Al-Bukhari).

p/s: sebaik-baik harta adalah wanita solehah..^^


Ya Allah ,, didiklah hatiku agar dapat menjadi wanita solehah . :'(
AMEEN YA ROBBAL ALAMIN 
No comments:

Post a Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen